13 Ekim Ankara'nın Başkent Oluşunun 100. yılı

13 Ekim Ankara'nın Başkent Oluşunun 100. yılı

 Millî Mücadele’nin sevk ve idare merkezi olarak üstlendiği fiilî başkentlik sorumluluğunu Kuvâ-yı Milliye ruhuyla ifa eden Ankara’nın, resmen başkent ilan edilişinin 100. yıl dönümünü idrak ediyoruz. 
        Ankara’nın başkent oluşu, aziz milletimizin başlattığı direniş harekâtının bir parçasıdır. Gazi Mustafa Kemal, Heyet-i Temsiliye ile birlikte 27 Aralık 1919'da Ankara’ya gelerek jeopolitik durumu ve coğrafi konumu sebebiyle burayı Millî Mücadele’nin karargâhı yapmış; milletimizin mukadderatını belirleyen stratejik kararlar burada alınmıştır. Cumhuriyet’in ilanından on altı gün önce, 13 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisine verilen yasa önerisinin kabulüyle Ankara, yeni kurulacak devletin başkenti olmuştur. 
        Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olma onurunu layıkıyla taşıyan Ankara’nın başkent oluşunun yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Ankara’nın başkent olmasına ve imarına hizmet etmiş bütün devlet adamlarımızı ve şehitlerimizi minnet, rahmet, şükranla anıyoruz.  

13.10.2023 76

13-10-2023